mormormu

Boktips, matrecept, barn och barnbarn, hälsa vs ohälsa.. Kort sagt, - en salig blandning

Det vita snittet...

Kategori: Hälsa vs Ohälsa

Har nyss sett den otroligt starka dokumentären på SVT om lobotomi. Sitter nu med en tjock klump i halsen och med tårar i ögonen! Vilka skamliga övergrepp!! Det här pågick i Sverige fram till 1970!

Det vita snittet


Fram till 1970
lobotomerades 4 500 personer i Sverige. Majoriteten var kvinnor och några var barn. Metoden blev snabbt en standard på många mentalsjukhus och upphovsmannen belönades med Nobelpriset 1949.

Men kirurgiska ingrepp mot psykisk sjukdom upphörde inte med lobotomierna. I filmen möter vi patienter, läkare och vårdare som berättar om sina erfarenheter.

Metoden togs emot med öppna armar av en läkarkår i desperat behov av en behandlingsmetod som gav resultat. De flesta tycktes stå eniga i tron på lobotomins möjligheter.

Men metoden visade sig orsaka svåra biverkningar och dödstalen var höga. Trots detta lobotomerades alltså patienter fram till 70-talet, då metoden sedan länge varit föråldrad.




Kommentarer

  • sweetmama säger:

    Fyy tusan. Såg att programmet var men orkade inte titta på det. Så hemskt !!!

    2010-02-14 | 21:21:27
    Bloggadress: http://sweetmama.blogg.se/
  • ejmis säger:

    Såg programmet...det psykiska lidandet som många människor drabbas av är svårt att förstå...dubbla känslor för mig...att ständigt vara psykotisk är också ett lidande...vilket är värst...nu snurrar tankarna...

    2010-02-14 | 21:39:32
    Bloggadress: http://ejmis.blogg.se/

Kommentera inlägget här: