mormormu

Boktips, matrecept, barn och barnbarn, hälsa vs ohälsa.. Kort sagt, - en salig blandning

Flodhästen i vårt liv...

Kategori: Medberoende

 (Radiotips) 


Familjehemligheter

P1 Fredag 05 februari 2010 kl 11:03

Hur påverkas barn av att växa upp med en hemlighet i familjen som man inte får prata om? Tusentals barn i Sverige lever med föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka.


Therese Eriksson
är 22 år och växte upp med en mamma som var både psykiskt sjuk och alkoholist. Bakom den fina fasaden i villan i Enskede, söder om Stockholm, levde Therese i fullständig oförutsägbarhet. Ena dagen var mamma full när Therese kom hem från skolan, nästa låg hon helt drogad av mediciner.

När Therese gick i gymnasiet startade hon och en kompis föreningen Maskrosbarn för att stödja unga som lever med föräldrar som missbrukar och/eller har psykisk sjukdom. Förra året utkom hennes bok "Vi har ju hemligheter i den här familjen".


Pia Hänninen
vet hur det är att leva med en alkoholiserad mamma. Hennes barndom var ett kaos av fyllefester, misshandel och ständiga flyttar. Pia visste inte från en dag till en annan vad som skulle hända. Skulle mamma komma och hämta henne hos dagmamman? Skulle det finnas mat hemma? Skulle de vara tvungna att fly mitt i natten? Under alla år var det ingen vuxen som ingrep. Det skulle dröja till Pia var 19 år innan hon berättade sin hemlighet.


Britt-Inger Röcklinger (min lillasyster)!!
och Marie-Louise Broth leder samtalsgrupper för barn till missbrukande föräldrar eller föräldrar med psykisk ohälsa. Hör dem berätta i programmet. Eller på sr , klicka dig fram till Barnen.


Efter att ha lyssnat på syrran och hennes kollega kände jag för att läsa i nedanstående bok, - IGEN.

Om medberoende och om mötet med barnet inom oss Man brukar säga att en familj som lider av alkoholism - eller en motsvarande företeelse - lever i ett hus med en flodhäst i vardagsrummet. Författaren belyser vad som händer med barn som växer upp i skuggan av en 'flodhäst' - alkoholism, arbetsnarkomani, trångsynt religiositet, våld eller andra former av utsatthet. Ofta insjuknar de i ett 'medberoende' - 'en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd, som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet utan anpassar sig till den'. Tommy Hellsten är författare, teolog, terapet och en uppskattad föreläsare i både Finland och Sverige. Han är bosatt i Finland utanför Helsingfors. Övriga titlar av Tommy Hellsten på Cordia: Flodhästen på arbetsplatsen, Föräldraskap, Barn av livet och Med människan.

En viktig bok som alla borde läsa, oavsett om de har en flodhäst i närheten eller inte!!

Kommentarer

 • Nilla säger:

  Nu har jag lyssnat på din syster på Sr, mycket intressant. Viktigt ämne, tyvärr, kanske man ska säga. Men det har ju alltid funnits "hemligheter" och tur då att det uppmärksammas och kommer fram till slut. Att få känna att man är viktig, syns och att det finns andra som har liknande upplevelser är nog oerhört viktigt, tror jag.

  2010-02-02 | 09:59:58
  Bloggadress: http://nillasdagar.blogg.se/
 • ejmis säger:

  Den boken var min "lucköppnare"...kommer fortfarande ihåg den härliga känslan när jag fick ord till känslorna och förstod att jag inte var ensam.

  Ska lyssna på fredag om jag kommer ihåg...du kanske kan påminna mig? ;)

  Kram!

  2010-02-02 | 10:32:23
  Bloggadress: http://ejmis.blogg.se/

Kommentera inlägget här: