mormormu

Boktips, matrecept, barn och barnbarn, hälsa vs ohälsa.. Kort sagt, - en salig blandning

Semlor...

Kategori: Mat & Dryck

Gör så här

1. Låt smöret bli rumsvarmt. Värm mjölken till 37°. Lös jästen i lite av mjölken. Häll på resten av mjölken. Tillsätt mjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande Hermesetas, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs till dubbel storlek, ca 30 minuter.

2. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

3. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.

4. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, lättströ och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.

5. Den GI-vänliga semlan bakas naturligtvis av dinkelmjöl. För fibrernas skull tillsätter vi en deciliter fullkornsmöl av dinkel. Tack vare ägget i degen blir bullarna höga och luftiga. Glöm heller inte att arbeta degen ordentligt, annars blir bullarna kompakta. Det klassiska florsokret på locket hoppar vi över.

Kommentarer

  • H a n n a säger:

    Vilket härligt recept, något för oss här hemma. Ska testa detta recept, fast kanske jag gör lite vanliga också.



    Tack för det.

    2010-01-21 | 22:09:53
    Bloggadress: http://alskadenorrland.blogg.se/
  • Emma-Pemma säger:

    Mums!!



    Får nog bli ett par semlor i helgen! :))



    Kram!

    2010-01-22 | 14:03:07
    Bloggadress: http://minnietiger.blogg.se/
  • Maddie säger:

    Muums!

    2010-01-22 | 14:15:42

Kommentera inlägget här: